תחקיר-פרויקט שומרי מסך!
שומרי מסך- בני נוער עושים אינטרנט יותר טוב.
פרויקט "שומרי מסך" הוא פרויקט לקידום גלישה בטוחה הפונה לבני נוער והופך אותם לשגרירים של גלישה בטוחה בקהילה. בני הנוער עושים זאת בקמפיינים אישיים ובפעילות חינוכית ומניעתית, בליווי צוות חינוכי מקצועי, במטרה להעלות את הנושא לסדר היום הבית ספרי והקהילתי. הפרויקט מאפשר לבני הנוער לקחת אחריות אישית וקהילתית, מעצים את תחושת המסוגלות וההשפעה של בני הנוער והופך אותם למודל לחיקוי לפעילות נבונה ברשת. השנה, משתתפים ב"שומרי מסך" 450 בני נוער מ-30 בתי ספר של רשת אורט במסגרת המחויבות האישית. התלמידים מהווים כתובת לקהילת בית הספר בכל נושא הגלישה באינטרנט והשימוש ברשתות חברתיות – זמינים לשאלות, דילמות ומצוקות הקשורות לשימוש באינטרנט ובמקביל יוזמים פעילות חינוכית, חוויתית וערכית להנחיה וליווי הקהילה בשימוש נבון ובטוח בכלי האינטרנט השונים.
הציע, קיימות סכנות לא מעטות שעלולות להשפיע על חיים שלמים. מידי יום אנו עדים ונחשפים להתפתחות טכנולוגית אדירה ואף למקרים קשים שנחשפים כתוצאה מבריונות ושימוש לא נכון ומסכן באמצעות הרשת .
בכדי שהאינטרנט יהיה מקור להשפעות חיוביות, לצמיחה והעצמה אישית, כלי למימוש יכולות וכישורים, מתגייסים בני נוער רבים מרשת אורט ומשתלבים בתוכנית ״שומרי מסך״.
מסגרת הפעילות מתמקדת בכמה אלמנטים מרכזיים:
1.הכנת קמפיינים שיווקים המתארים את ההזדמנויות שיש לרשת להציע למשתמש מחד, וקמפיינים העוסקים בגלישה נבונה ובטוחה ברשת מאידך.
בעזרת הקמפיינים מגיעים בני נוער לבני נוער בשפה טכנולוגית מודרנית המצליחה לגעת בקבוצת השווים ומניעה אותם לגלות עניין בנושא, להיות מושפעים, ובמקרים לא מבוטלים להשפיע גם על אחרים.באמצעות יצירת הקמפיינים לומדים ומתנסים שומרי מסך בכלים ישומיים ונחשפים לטכנולוגיה חדישה ומפותחת שתורמת להם במסגרת התפקיד וללא ספק תשרת אותם בחייהם האישיים בהווה ובעתיד.
2.חינוך מניעה והסברה:
הפעילות ההסברתית מועברת לקהלי יעד שונים: תלמידים, הורים , מורים וגורמים נוספים בקהילה. במסגרת ההכשרות שמועברות במהלך התוכנית , שומרי מסך לומדים אודות המרחב הדיגיטלי על בוריו, מקבלים כלים בהסברה, הדרכה, עמידה מול קהל, יצירת מערכי פעילות וכד׳. לאחר בשלות והתנסות מעשית שומרי מסך מעבירים סדנאות רלוונטיות לנושא האינטרנט לתלמידים מכיתות ד עד לכיתה י׳. תכני הסדנאות בעיקרם הם גלישה בטוחה, וההזדמנויות שיש לרשת להציע למשתמש . מאפשר שיחה בגובה עיניים של בן נוער לבין נוער. תלמידים מצטרפים שחוו בעצמם בריונות והתייחסות שלילית כלפיהם ברשת , העידו כי כשהצטרפו לשומרי מסך
3.תמיכה ,ליווי , הדרכה וסיוע לתלמידים שנפגעו מתופעת הבריונות.
שומרי מסך מהווים כתובת לפניה של תלמידים שרוצים לשתף במצוקתם או מצוקתם של חבריהם , שנפגעו מחשיפת פרטים אישיים פוגעניים ברשת או/ ו אלימות ובריונות ברשת.
4.פיתוח יוזמות חברתיות בנושאים רלוונטים לפעילות של שומרי המסך.
התוכנית מאפשרת לתלמידים לפתח כלים , שירותים ופתרונות לצמצום תופעות שליליות ולהעלאת מודעות לגלישה נכונה ברשתות החברתיות בפרט ובמרחב הדיגיטלי בכלל.
5.שומרי המסך ג'וניור.
תלמידי תיכון חונכים ומלמדים תלמידי בי"ס יסודי להתמודדות ומניעת בריונות ואלימות ברשת – בשיתוף Google ומשרד החינוךבמהלך השנה עוברים התלמידים הכשרות מקיפות הכוללות הרצאות וסדנאות ממומחים בתחום לצד כלים מגוונים כגון – מיומנויות גישור ושיח, עמידה מול קבוצה ומנהיגות. יחד אתם מוכשרים מורים מובילים כרכזי הפרויקט ומלווים את קבוצת התלמידים בבתי הספר.
כיום האינטרנט הפך להיות מרכז חיינו וכמעט כל עולמם של בני הנוער, אי אפשר להתעלם מהעובדה שלצד היתרונות וההזדמנויות הרבות והמגוונות שיש לרשת.
רפלקציה:
פלג לוי תפקידה הוא עורכת אודיו
נהנתי מאוד מבניית האתר למדתי רבות על הנושא שהורחב (בריונות ברשת).
למדתי לעבוד בקבוצה ואף לקחת חלק ניכר ממנה.
אומנם העבודה הייתה קצת קשה לפעמים אך לבסוף כן הצלחנו עבדנו יחד ועזרנו אחת לשניה בכל דבר שהיה צריך…
בתור עורכת אודיו הכרתי מכשיר הקלטה שלא ידעתי שקיים לפני…
נחשפתי לדעות השונות של תלמידי בית הספר בו אני לומדת כלפי בעיית הבריונות ברשת, שמעתי רעיונות מקוריים לפתרונות של הבעיה מצידי התלמידים – הדבר נתן לי אפשרות להיחשף ולהכיר את השכבות השונות בבית הספר שבעבר לא הכרתי.
במהלך העבודה קשיים רבים לגבש את הקבוצה לעבודה ולוודא הגעה של כולם אך לבסוף התגברנו על כך, מצאנו פתרונות שונים לעבודה כגון שיחות ועידה, עבודה משותפת בדוקס ועוד…
בסך הכל העבודה הייתה כיפית ולמדתי רבות ממנה.
שחר מטרני תפקידה אחראית תוכן לשוני
תפקידי בבניית האתר היה כתיבת מלל של כתבות.
העבודה הייתה אינטנסיבית למצוא רעיונות לכתבות וחיפוש אנשים שיעזרו לנו עם האתר.
בסך הכל היה נחמד לכתוב ולעבוד עם בנות הקבוצה שלי, כיף לעבוד עם בנות שביום יום שלי הן חברות טובות שלי. למדתי המון על בעיית הבריונות ונחשפתי לאנשים שעברו בריונות וסיפרו לנו עליה על מנת לעזור לנו להרים את האתר.
עבדנו בעבודת צוות והעבודה על הנושא בריונות ברשת הייתה קרובה אליי מפני שהייתי חובה זאת מקרוב כשהייתי קטנה יותר.
בסופו של דבר מצאנו פתרונות לקשיים שלנו בדרכים שונות, עבדנו בשיתוף פעולה וכל אחת עזרה לשנייה אם ידעה מה לעשות והיה לה במה לעזור, עבדנו בשיתוף פעולה.
אור איבישיץ תפקידה הוא עורכת ראשית ומעצבת
נהנתי מאוד לבנות את האתר ולמדתי הרבה על הנושא המרכזי שעליו בנוי האתר (בריונות ברשת).
למדתי לעבוד בקבוצה ולהוביל אותה.
אומנם העבודה הייתה קצת קשה לפעמים אבל לבסוף עבדנו יחד ותמיד עזרנו אחת לשניה בכל בעיה שעלתה.
בתור עורכת האתר הכרתי את התוכנה "וורדפרס" שבה יש עולם של אלמנטים לאתר מתוכם בחרנו לעבוד באלמנטור ופיתחתי מיומנות חדשה שלא הייתה קיימת לפני.
נחשפנו לדעות השונות של תלמידי בית הספר אודות הנושא ועלו מהם מגוון פתרונות יצירתיים כלפי בעיית הבריונות ברשת, יצא לי להיחשף ולהכיר את השכבות השונות בבית הספר שבעבר לא הכרתי ולעבוד עם ילדים שבעבר לא עבדתי איתם.
במהלך העבודה היו קשיים רבים לגבש את הקבוצה לעבודה ולוודא הגעה של כולם אבל לבסוף התגברנו על כך, אימצנו פתרונות שונים לעבודה כגון שיחות ועידה, עבודה משותפת בדוקס ועוד…
מפת אתר:
